top of page

De beste lenzen voor food fotografie voor mensen met een CROP camera šŸ“ø

Bijgewerkt op: 29 apr 2021

Allereerst wil ik zeggen dat uitrusting niet het belangrijkste is als het gaat om foodfotografie. Het is belangrijker om kennis te hebben over foodstyling, licht, composities en nabewerking. Dus als je helemaal begint met food fotografie, is het belangrijk om eerst wat kennis op te doen, voordat je de echte fotografie-uitrusting aanschaft.


Begin gewoon met je telefoon en koop pas een camera als je klaar bent om te upgraden. JIJ zorgt voor mooie foto's, niet de camera. Waneer je een camera aanschaft koop dan alleen de body en zorg ervoor dat je de standaard lens (kit lens) er niet bij koopt. Koop in plaats van de kit lens een andere lens. Ik heb mijn kitlens maar ƩƩn keer gebruikt. Ik zal je in deze blog uitleggen waarom en wat voor soort lenzen je wel moet kopen. We bespreken de volgende lenzen voor een crop sensor camera.

The best food photography lenses for a crop sensor camera

De lenzen maken het verschil bij het maken van een mooie foodfoto. Je hebt misschien wel de meest luxe en dure camera die er is, maar de kans is groot dat je met de meegeleverde kitlens niet zulke mooie foodfoto's maakt. Een camerabody kan in de loop van de tijd worden gewijzigd. Een lens kan met je meegroeien en is een investering op lange termijn.


Een goede lens is bij fotografie belangrijker dan een goede body! Investeer dus in een goede lens in plaats van in een goede body als je een beperkt budget hebt. Dat zal een GROTER verschil maken!


De meeste beginners beginnen met een crop sensor camera in plaats van een full frame camera, vanwege de lagere aanschafprijs. Ik kocht ook een crop sensor camera (Canon 250D), en ik gebruik deze camera nog steeds.


Als beginner vond ik het erg moeilijk om de juiste uitrusting te vinden voor mijn foodfotografie-avontuur, vooral de lenzen. Waarom? Er zijn veel blogs over foodfotografie over goede lenzen voor foodfotografie voor je camera, maar ze hebben het vaak over lenzen voor een full frame camera. Zelf heb ik zelf geen full frame camera, net als vele anderen en worden we vaak vergeten in fotoblogs. Ik wil dat nu veranderen.


Het was een hele zoektocht, dus ik wil je meer informatie geven over de juiste lenzen voor een crop sensor camera. Graag deel ik mijn ervaringen met jou, om jouw leven gemakkelijker te maken. Wil je meer weten over de gear die ik gebruik? Op deze pagina deel ik mijn food fotografie gear.


Wat is het verschil tussen een full frame en een crop sensor camera?

Voordat ik begin over de lenzen geef ik eerst een uitleg over de verschillende camera's. Het verschil tussen een full frame camera en een crop sensor camera is de grootte van de beeldsensor waarmee de camera is uitgerust. Dit is belangrijk om te weten, omdat je voor een crop sensor camera andere lenzen nodig hebt, dan voor een full frame camera.


De sensor is het belangrijkste onderdeel van een camera, omdat hij ervoor zorgt hoe je foto eruit komt te zien. De sensor zet de informatie en het licht om in data. Zoals de naam al aangeeft, heeft een crop camera een kleinere sensor dan een full frame camera. Google wat voor camera je hebt, zodat je ook weet naar wat voor lenzen je moet zoeken.


Bij een full-frame camera wordt de volledige beeldhoek van een lens gebruikt. Bij een crop sensor is de sensor kleiner en krijg je een soort ingezoomd effect. Een volformaat sensor heeft de afmetingen van een "ouderwets" filmnegatief van 24 x 36 mm. Alles wat kleiner is dan een 35 mm, wordt beschouwd als een crop-sensorcamera.


Hoe groter de beeldsensor van je camera, hoe beter je foto's kunt maken. Maar daar hangt natuurlijk ook een prijskaartje aan. Hoe groter de beeldsensor, hoe duurder, maar hoe beter de beeldkwaliteit.


Wanneer je een lens op een volformaat camera zet en een foto maakt en vervolgens dezelfde foto met dezelfde lens op een crop sensor camera wilt maken, krijg je een hele andere foto. Op een crop sensor camera lijkt de foto meer ingezoomd, dan op een full frame camera. Om hetzelfde resultaat van een lens op een full frame op een crop sensor camera te krijgen, heb je dus een andere brandpuntsafstand nodig.


Cameramerken gebruiken verschillende sensorgroottes, wat resulteert in verschillende cropfactoren. Een veel voorkomende cropfactor is 1,5, deze komt voor bij de APS-C sensoren van Fujifilm, Sony en Nikon. Dit betekent dat de sensor 1,5 keer kleiner is dan de full frame variant. Gebruik je een 50 mm lens op een crop sensor Canon camera, dan krijg je 50 x 1,62 = 81 mm brandpuntsafstand. Zo reken je uit met welke lens je nodig hebt op je crop sensor camera.

Cropfactor camera brands: Nikon, Sony, Canon, Sigma, Olympus
Cropfactor verschillende camera merken

Lenzen

Elke lens heeft zijn eigen kenmerken en zorgt voor een ander effect op je foto's. Lenzen zorgen voor meer artistieke vrijheid, zoals het kunnen creƫren van een mooie onscherpe achtergrond (bokeh). Welke lens bij jou past, hangt af van jouw wensen, jouw doel en jouw budget.


Let op: houd rekening met de aanschaf van een lens of je wilt in de toekomst upgraden naar een full frame camera. Niet elke lens die op een crop sensor camera past, past op een full frame camera. Let daarnaast bij aanschaf van een nieuwe lens ook op het model van je camera, want niet elke lens past op elk model. Alleen al bij Canon zijn er bijvoorbeeld al verschillende lensaansluitingen. Vraag altijd eerst een camerawinkel om advies of de door jou gekozen lens aan je wensen voldoet!


Nu zal ik je uitleggen wat de beste brandpuntsafstanden zijn voor een crop sensor camera. Ik heb zelf een crop sensor camera en ik heb ook al deze cameralenzen. Zelf heb ik een goede ervaring met deze lenzen, anders zou ik deze niet met jullie delen.


50 mm

De 50mm lens is niet alleen een goede lens voor een crop sensor camera, maar ook een goede lens voor een full frame camera. Zoals hierboven uitgelegd, is een 50 mm-lens op een crop sensor-camera gelijk aan een 75 mm-lens op een full-frame camera. Met deze lens maak je vanaf de voorkant prachtige 45 graden foto's en foto's. Op een full frame camera is dit ook een fijne lens voor foto's van bovenaf.


Ik heb de Canon 50 mm f1.8 lens voor mijn canon camera. De 50 mm f1.8 lens is de perfecte beginnerslens voor foodfotografie. Door de lage prijs (rond de € 130, -) is het de perfecte instaplens en ik raad je aan om deze lens mee te nemen in plaats van de standaardlens als je een nieuwe camera koopt. Ik heb de 50 mm-lens meteen bij mijn camera gekocht (ik heb er spijt van dat ik daarbij ook de standaardlens bij mijn camera heb gekocht). Ik heb mijn standaard kitlens namelijk nog nooit gebruikt voor voedselfotografie.


De eerste maanden heb ik alleen de 50 mm lens gebruikt voor mijn food fotografie. Het is een super mooie lens. Hieronder zie je een aantal foto's die ik met deze lens heb gemaakt. Ook deze lens heeft een mooie bokeh (scherpe voor- en achtergrondonscherpte). Het is een geweldige lens voor weinig geld. Als laatste wil ik nog zeggen dat door de mooie bokeh deze lens ook veel wordt gebruikt bij het maken van portretten.


35 mm

De 35 mm lens is de perfecte lens voor flatlays (foto's van bovenaf) voor een crop sensor camera. De 35 mm lens komt een beetje in de buurt van een 50 mm lens op een full frame camera (35x1,5 = 52,5 mm). Met deze lens kun je prima foto's van bovenaf maken, omdat deze lens wat uitgezoomd is ten opzichte van de andere genoemde lenzen. Hiermee kun je een verhaal vertellen. De 35 mm lens is een scherpe lens. Met deze lens kun je ook een mooie onscherpe achtergrond (bokeh) creƫren.


Ik heb de Sigma 35 mm f / 1.4 ART DG HSM Canon. Een nadeel van deze lens is dat dit een grotere investering is (rond de 800 euro). Een ander nadeel van deze lens is dat als je van plan bent ooit te upgraden naar een full-frame camera, dat je deze waarschijnlijk niet zo vaak meer zult gebruiken.


Ik kocht deze lens tweedehands voor de helft van het geld (400 euro). Het stelde me in staat om geld te besparen. Ik ben blij dat ik deze investering heb gedaan, want ik gebruik deze lens vaak. Koop je een tweedehands lens, kijk deze dan goed na en probeer hem ook uit op je camera.


Hieronder kun je een aantal foto's zien, die met mijn 35 mm lens zijn gemaakt.


60 mm macro

Een 60 mm macrolens komt een beetje in de buurt van een 90 mm macrolens (60x1.50 = 90). Het verschil tussen een 50 mm en 60 mm lens is niet heel groot. Het enige voordeel van een macrolens is dat je heel dicht bij je onderwerp kunt komen en veel details kunt vastleggen, zoals een close-up. Maar een macrolens is er niet alleen voor close-ups, je kunt ook van verder weg fotograferen, net als bij de andere lenzen.


Zelf heb ik de Canon EF-S 60mm - f / 2.8 macro lens. Het is een superfijne lens, het enige nadeel is dat deze lens speciaal voor crop sensor camera's is. Dus als ik in de toekomst wil investeren in een full frame camera, kan ik deze lens er niet op gebruiken. Met deze lens maak je echt mooie scherpe foto's. Dat maakt deze lens de meest veelzijdige van alle genoemde lenzen in deze blog.


Ik heb mijn 60 mm macrolens refurbished gekocht bij een gespecialiseerde webshop in refurbished camera's en lenzen. Hierdoor kon ik weer geld besparen. Ik voelde me veiliger om een ​​tweedehands lens in een webshop te kopen, vanwege de garantie. Kijk op internet voor gespecialiseerde webshops.


Een macrolens is een essentieel onderdeel van de lenscollectie van een foodfotograaf. Met een macrolens creƫer je ook een mooie bokeh.

Blueberries macro shot
60 mm macro lens

Het verschil tussen de lenzen

Ik heb wat foto's met mijn camera gemaakt om je het verschil tussen de verschillende lenzen en brandpuntsafstanden te laten zien. Deze foto's zijn allemaal gemaakt met mijn crop sensor camera op dezelfde afstand van het onderwerp, alleen de lenzen die ik gebruikte waren anders.

60 mm macro lens 50 mm lens 35 mm lens


Sorry niet mijn beste foto's en ik heb de foto's ook niet bewerkt, maar deze foto's zijn er om je een idee te geven tussen de verschillende lenzen. Je kunt duidelijk zien dat elke lens een ander effect heeft op de foto.


Misschien vind jij ook een van deze foodfotografie blogs interessant om te lezen?


Vond je wat ik schreef leuk of heb je een vraag?

Laat hieronder een reactie achter op mijn blog!

Disclaimer: de links die in dit artikel gebruikt zijn affiliatie links. Het kan mij als blogger een zakcentje op leveren als je via deze links wat besteld. Het kost jou als lezer niks als jij wat via deze link besteldšŸ˜€.

Comments


Fleur Vrakking | Fleur foodie

Hi, even voorstellen ik ben Fleur de oprichtster van Fleur foodie. Ik heb mijn twee grootste passies bakken en food fotograferen gecombineerd in Fleur Foodie. 

​

In mijn food fotografie blog deel ik tips zodat ik jou kan helpen om betere food foto's kan maken. 

​

Daarnaast deel ik veel lekkere en makkelijke recepten in mijn blog. 

​

Hier lees je meer over mij. Veel plezier op mijn website!

  • Fleurfoodie
  • Pinterest Fleurfoodie
  • Instagram Fleurfoodie
  • Facebook Fleurfoodie
  • Pinterest fleurfoodie
  • Instagram Fleurfoodie

Blijf op de hoogte

Meld je aan om op de hoogte te blijven van mijn diensten, de nieuwste tips en nieuwe recepten!

Bedankt voor de inzending!

Ā© 2021 by Fleur Foodie. 

bottom of page