Hoe maak je een stop-motion?
- fleurvrakking
- 17 jan 2021
- 3 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 29 apr 2021
Stop-motions kunnen zorgen voor een interessant beeld en het zorgt voor afwisseling. Een stop-motion valt gelijk op en kan je ook gebruiken voor een klant. Op social media valt een stop-motion ook erg op. Het is super leuk om te maken en om het resultaat te zien.
Wat is een stop-motion?
Een stop-motion is een filmtechniek waarbij meerdere afbeeldingen achter elkaar gemonteerd worden met een beweging. Een voorwerp wordt in een bepaalde houding gezet en hier wordt een foto van gemaakt. Vervolgens wordt het voorwerp iets verplaatst en hier wordt ook een foto van gemaakt. Door vervolgens alle plaatjes achter elkaar (snel) af te spelen lijkt het alsof het voorwerp uit zichzelf beweegt en wordt het een film.
Wat heb je nodig?
Camera of telefoon
Statief
Video bewerkingsprogramma, zoals iMovie of een bewerkingsprogramma op je mobiel.
Een camera of je telefoon, een statief en een video bewerkingsprogramma. Een statief is echt onmisbaar voor een stop-motion. Probeer ook vanaf afstand foto's te maken, met behulp van tethering (je camera aansluiten op je computer) of via een afstandsbediening voor je camera om beweging van je foto's te voorkomen. Er bestaat een kans dat als je de camera aanraakt om een foto te maken, dat de camera verplaatst wordt en beweging te zien is wanneer je het beeld samenvoegt.
Hoe maak je een stop-motion met je mobiel?
Er zijn verschillende apps op je mobiel die je kan downloaden om een stop-motion te maken. In de meeste apps kun je een stopmotion maken en kun je zien waar je gebleven bent. In veel stop-motion apps, heb je voor verschillende opties (zoals het toevoegen van muziek of het verwijderen van een watermerk) vaak wel een betaalde versie nodig. Je kunt ook gewoon met je camera foto's maken zonder een app te gebruiken en dan kan je de stappen volgen van 'hoe maak je een stop-motion met je camera'.
Hoe maak je een stop-motion met je camera?
Begin met te bedenken wat je op de foto wilt zetten.
Zet alles klaar + stel je camera goed in.
Gebruik de burst-modus op je camera om continue opnames te maken als je een actie stop-motion wilt maken, zoals het schenken van iets vloeibaars. Bij de burst-modus maakt je camera automatisch veel foto's achter elkaar. Let erop dat je handen uit beeld zijn. Dit kan je alleen toepassen bij bewegende elementen. Een andere optie, zoals het eigenlijk hoort bij stop-motions is dat je elke keer apart een foto maakt van je voorwerp. Je zet het onderwerp neer, je maakt een foto. Vervolgens beweeg je het onderwerp en je maakt dan weer een foto. Op deze manier is het maken van een stop-motion wel tijdrovend.
Optioneel: upload je foto's naar een bewerkingsprogramma en bewerk alle foto's met dezelfde instellingen, anders zie je grote verschillen tussen de foto's.
Importeer je foto's in iMovie of een ander video bewerkings programma.
Wanneer je iMovie gebruikt klik dan per foto op bijsnijden en verander het van key burns naar passend in frame (anders zoomt iMovie de foto automatisch in en dat wil je niet hebben bij een stop-motion).
Verander de tijdsduur van de foto naar jouw gewenste snelheid. In mijn stop-motion heb ik 0.05 seconde gebruikt. Normaal raden ze vaak rond de 0.1 seconde aan, maar het hangt natuurlijk af wat je zelf mooi vind en wat past bij je video.
Exporteer je video
Helaas is het met iMovie niet mogelijk om het formaat van je video aan de passen en krijg je altijd een liggend formaat. Wil jij je video gebruiken voor je instagram stories, voor je instagram reels of voor iets anders waarvoor je een ander formaat nodig hebt. Dan kan je in de video hieronder zien hoe je het formaat makkelijk kan aanpassen nadat je je video hebt geƫxporteerd.
Ik voerde voor de foto's voor deze stop-motion hieronder dezelfde acties uit als voor een actiefoto. Als je actiefoto's maakt, kun je deze foto's dus ook hergebruiken voor een stop-motion. Wil je weten hoe je actiefoto's maakt? Klik dan hier.
Comments