top of page

Verschillende composities voor foodfotografie

Bijgewerkt op: 29 apr 2021

Om je foto spannender, evenwichtiger en mooier te maken is het verstandig om na te denken over je compositie tijdens het fotograferen van eten. Er zijn een aantal standaard compositierichtlijnen in de fotografie die je als leidraad kan gebruiken. We bespreken hieronder een aantal compositie richtlijnen.


Compositie

In de fotografie is compositie een basisbegrip. Wanneer je compositie opzoekt het Van Dale woordenboek dan krijg je ''ordening van de verschillende delen tot ƩƩn geheel''. In de fotografie betekend compositie de aandacht sturen van de kijker naar een bepaald deel van je foto. Let op de compositierichtlijnen zijn een leidraad voor je compositie, geen regels. Je hoeft je er niet aan te houden, maar het kan wel helpen met het maken van een mooie compositie. Het is belangrijk dat je weet wat de achterliggende gedachte is bij deze compositietechnieken, zodat je weet wanneer je welke kan toepassen.


Storytelling

Waar begin je met je compositie? Begin eerst te denken wat je wilt fotograferen en welk verhaal je wilt vertellen in je foto. Ga dan nadenken welke props helpen om het verhaal te vertellen en die het eten er mooier uit laten zien. Dit kunnen bijvoorbeeld ingrediƫnten of keukengerei zijn die gebruikt zijn voor het recept.


1. Regel van derden ook wel 'rule of thirds' genoemd

Dit is eigenlijk de bekendste compositieregel in de fotografie. Hierbij wordt het beeld verdeeld in 9 gelijke vlakken. Door het onderwerp op een van de vier snijpunten te plaatsen van het raster, wordt de kijker getrokken naar het onderwerp. Dit is de makkelijkste compositieregel om mee te beginnen. Hieronder kun je ook zien dat de voorste cupcake geplaatst is het snijpunt linksonder en dat de cupcakes rechtsachter geplaatst zijn op het snijpunt rechtsboven. Ook de lijn van de kaars loopt gelijk met met linker verticale snijpunt.

Swipe naar rechts om de regel van derden te zien.


Tip: het raster kun je instellen op je mobiel en/of camera dat wanneer je een foto maakt dat deze in beeld komt. Google even op je type mobiel/camera en vind daar hoe je dit kan instellen. Hierdoor kun je makkelijker deze compositie regel gebruiken. Ook kun je in Lightroom het raster zien van de regel van derden wanneer je een foto gaat bijsnijden, op deze manier kan je zien wat hoe je de foto het beste kunt verkleinen.


2. Rule of Odds

Dit suggereert dat een beeld visueel aantrekkelijker is als er een oneven aantal onderwerpen in je foto zijn. Als er meerdere voorwerpen in beeld zijn is het makkelijker voor je ogen om naar een oneven aantal te kijken. Het is een compositie regel die makkelijk is om toe te passen en kan je ook combineren met andere compositieregels zoals de regel van derden. In food fotografie fotografeer je toch vaak een groep onderwerpen, zoals meerdere cupcakes of meerdere kommen soep.

In de foto hierboven zie je dat er drie mini tulbanden zijn gebruikt en 5 frambozen. Ook zie je dat in deze foto gebruik is gemaakt van lijnen, waardoor de aandacht automatisch worden getrokken naar de mini tulband linksonder.


3. Lijnen

Wanneer je naar een foto kijkt worden je ogen automatisch getrokken naar lijnen. Maak hiervan gebruik bij het maken van je compositie. Onbewust maak je vaak al gebruik van lijnen, maar probeer hier een bewust naar te kijken en toe te passen. Denk na in welke richting je het bestek, je onderwerp, je servet en je props neerlegd. Er zijn verschillende soorten lijnen die je kan gebruiken voor je compositie: rechte, diagonale, buigende en zigzag lijnen. Diagonale lijnen geven vooral richting aan je foto. Ze sturen het oog van de kijker een special richting uit en kunnen diepte en dynamiek aan de foto toevoegen. Het zorgt ervoor dat een saaie foto getransformeerd wordt tot iets interessants.



4. Negatieve ruimte

Negatieve ruimte is de extra ruimte rondom een onderwerp in je foto. Extra ruimte kan zorgen voor rust, eenvoud en minimalisme. Het helpt de kijker zich, zonder afgeleid te worden, te concentreren op het hoofdonderwerp. Kijk wat past bij je onderwerp, sommige onderwerpen komen beter uit zonder veel afleiding.


Bij de eerste afbeelding zie je rondom het glas veel ruimte. In de tweede afbeelding zie je rechts onder negatieve ruimte en boven rondom de schenkkom veel negatieve ruimte. Bij de laatste afbeelding is er rondom de verschillende pastinaken veel negatieve ruimte.


5. Gebruik een voorgrond voor meer diepte

De aanwezigheid van de objecten op de voorgrond in een scène voegt op een geweldige manier een gevoel van diepte aan de scène toe. Een foto is natuurlijk altijd 2D. Om een scene meer een 3D-gevoel te geven kan je doen door het opnemen van een duidelijke voorgrond in het beeld. In de tweede afbeelding hierboven zie je dat door het toevoegen van het bakje met de bosvruchten meer diepte wordt gecreëerd in de foto. Ook door het glas melk en de bananen achter de bananenpannenkoeken wordt diepte gecreëerd.


6. Symmetrie

Symmetrie oogt prettig en wordt bereikt door de linker- en rechterkant van je onderwerp precies uit te lijnen. De overstaande punten moeten met elkaar overeenkomen. Hoe meer exacte details overeenkomen, hoe sterker de foto.


7. Gulden snede

De gulden snede lijkt erg op de regel van derden, maar ze zijn niet hetzelfde. Bij beide regels wordt het beeld in 9 vlakken verdeeld, alleen het verschil zit in de verhoudingen. Bij de regel van derden wordt het in 9 gelijke vlaggen verdeeld en bij de gulden snede wordt de verdeling gemaakt door een wiskundige verhouding. Hierbij zijn de middelste vlakken kleiner dan de buitenste vlakken.


TIP

Wanneer je je foto's bewerkt in Lightroom zie je een kader met standaard de regel van derden. Dit kader kan aangepast worden door op 'o' te klikken op je toetsenbord. Zo kan je kiezen welke compositie het best passend is bij je compositie en eventueel zo de foto aanpassen. Ook wanneer je gebruik maakt van 'tethering' bij het maken van je foto's is het een handig hulpmiddel. Tethering is niets anders als het direct kunnen bekijken op de computer wat je net geschoten hebt. Dit kan je doen door Lightroom op je computer te openen en je camera met een kabel aan te sluiten. Je kan op deze manier ook via je computer de camera bedienen en van afstand foto's maken.

Comments


Fleur Vrakking | Fleur foodie

Hi, even voorstellen ik ben Fleur de oprichtster van Fleur foodie. Ik heb mijn twee grootste passies bakken en food fotograferen gecombineerd in Fleur Foodie. 

​

In mijn food fotografie blog deel ik tips zodat ik jou kan helpen om betere food foto's kan maken. 

​

Daarnaast deel ik veel lekkere en makkelijke recepten in mijn blog. 

​

Hier lees je meer over mij. Veel plezier op mijn website!

  • Fleurfoodie
  • Pinterest Fleurfoodie
  • Instagram Fleurfoodie
  • Facebook Fleurfoodie
  • Pinterest fleurfoodie
  • Instagram Fleurfoodie

Blijf op de hoogte

Meld je aan om op de hoogte te blijven van mijn diensten, de nieuwste tips en nieuwe recepten!

Bedankt voor de inzending!

© 2021 by Fleur Foodie. 

bottom of page