top of page

7 tips voor het maken van een actie foto

Bijgewerkt op: 29 apr 2021

Een actiefoto zorgt voor meer spanning in je food foto, maar hoe maak je nou een actiefoto? Wanneer je een actiefoto voorbij ziet komen dan denk je misschien ik kan dit niet, dit is veel te moeilijk.


Ik zal je een geheim verklappen.. het maken van een actiefoto is helemaal niet moeilijk. Ik geef hieronder een aantal tips die je helpen bij het maken van de perfecte actiefoto. Ben je pas net bezig met food fotografie of heb je nog nooit een food fotografie actie foto gemaakt? Dat maakt niet uit. In deze blog leg ik jou uit hoe jij de perfecte actie foto maakt


Het enige wat jij hoeft te doen is het volgen van de onderstaande tips.


Wat is een actie foto?

Een actie foto is een foto waarin een actie plaats vind. In food fotografie kunnen de volgende foto's horen tot een actie foto: het schenken van een saus over eten, een splash foto, het fotograferen van sterretjes, het uitblazen van een kaars, het spuiten van icing over muffins, het strooien van poedersuiker over eten. Dit zijn een aantal voorbeelden van actie foto's in food fotografie, maar er zijn natuurlijk oneindig veel mogelijkheden.

Banana pancakes with raspberries and blueberries. Foodphotography pour shot
Schenk foto pannenkoeken

Voor deze foto heb ik de volgende instellingen gebruikt. Canon 250D, 50mm 1.8 lens

Sluitertijd: 1/500, Diafragma 1.8 en ISO 400.


1. Stel je sluitertijd goed in

De sluitertijd bepaalt of de beweging van je onderwerp wordt bevroren. Het is daarom handig dat je weet wat voor effect het instellen van de sluitertijd op je foto heeft. Voor het maken van een actiefoto is het handig als je weet hoe je camera werkt en hoe je in de manuele stand (M) kan fotograferen.


Als je in de automatische stand fotografeert, dan bepaald de camera de sluitertijd voor je en heb je dus geen invloed hierop. De sluitertijd, het diafragma en de ISO hebben allemaal invloed op de belichting van je foto. Als je het moeilijk vind om helemaal de controle uit handen te geven is en alles zelf in te stellen is er stand om alleen de sluitertijd in te stellen, dan regelt de camera automatisch de andere instellingen voor de belichting. Wanneer je dit wilt gebruiken dan kun je de is de Tv (s) stand gebruiken. Toch raad ik je aan om zo snel mogelijk te leren om in de M stand te fotograferen.


Met de sluitertijd wordt bepaald hoe lang de camerasensor de tijd heeft om het binnenkomende licht op te vangen en een foto te maken. Hoe langer de sluitertijd, hoe meer licht er binnenkomt en bij een kortere sluitertijd komt er minder licht binnen. De sluitertijd bepaalt of de beweging van je onderwerp wordt bevroren. Het bereik van de instelbare sluitertijd varieert op de meeste camera’s tussen de 1/4000e van een seconde tot een tijd van 30 seconden. Bij het maken van een foto met een sluitertijd van 1/250e houdt dit in dat de sensor slechts ƩƩn-tweehondervijftigste van een seconde belicht zal worden.

  • Met een snelle sluitertijd zal beweging bevroren worden en zal de beweging scherp afgebeeld worden.

  • Met een langzame sluitertijd wordt de beweging van het onderwerp afgebeeld. Het bewegende deel in je foto wordt wazig, omdat het onderwerp tijdens een lange sluitertijd in beweging is.

De sluitertijd is afhankelijk van de beweging dat je wilt vastleggen en hoe snel het beweegt. Beata Lubas schrijft in haar boek How to Photograph food dat er een aantal sluitertijden zijn voor het fotograferen van beweging waarmee je kunt experimenteren.

  • 1/250 seconden voor het schenken van karamel of gesmolten chocolade

  • 1/400 seconden voor het vastleggen van rook van een kaars

  • 1/800 seconden voor het vastleggen van poedersuiker of geraspte kaas.

  • 1/1000 seconden voor het vastleggen van een honing swirl.


2. Gebruik een statief

Wanneer je fotografeert uit je hand met een lage sluitertijd, kan het gebeuren dat de kleinste bewegingen je foto's verpesten. Het gebruik van een statief voorkomt ongewenste beweging van de camera.


Ook wanneer je alleen bent en een actiefoto wilt maken is een statief onmisbaar. Doordat je camera op een statief hebt, heb je je handen vrij en kun je deze gebruiken voor de actie. Voor actie heb je namelijk wel je handen nodig. Er moet namelijk wat gestrooid worden of geschonken worden over je onderwerp. Ik heb zelf de Manfrotto 290 dual 3 way head tripod.


Afstandbediening

Bovendien is het handig om een afstandbediening te hebben voor je camera, dan hoef je niet bij je camera in de buurt te zijn en de camera niet aan te raken. Ik kan mijn camera gewoon via een app op mijn mobiel bedienen, omdat het een nieuwer model is. Kijk of deze optie ook mogelijk is voor jouw camera. Je kunt even googelen naar een afstandsbediening die past bij jouw camera.


Tips voor het fotograferen zonder statief

Wanneer je geen statief hebt of er geen wilt gebruiken is het handig om te kijken naar de vuistregel om camera beweging te voorkomen (rule of numb). Hierbij wordt geadviseerd om bij het fotograferen vanuit de hand een minimale sluitertijd te gebruiken van 1/brandpuntafstand van je objectief. Dus voor een 50 mm lens, stel je een sluitertijd in vanaf minimaal 1/50 seconden. Voor de zekerheid kan je de sluitertijd nog wat sneller instellen. Ik weet van mezelf dat ik geen vaste hand heb, dus ik zet de sluitertijd dan wat sneller. Dus bijvoorbeeld minimaal 1/80 met een 50 mm lens.


Wil jij weten welke camera gear ik nog meer heb? Lees dan mijn blog over mijn camera gear.


3. Gebruik de continu modus

Probeer ZO VEEL mogelijk foto's te maken. Voor een actiefoto moet je soms geluk hebben. Soms heb je net wat meer foto's nodig om tot de perfecte actiefoto te komen. Geef daarom ook niet snel op. Maak zo veel mogelijk foto's en probeer eventueel de sluitertijd aan te passen wanneer je ziet dat het niet werkt. Maak tussendoor schoon en begin opnieuw. Bij het maken van de perfecte splash foto, maak ik meerdere foto's. Ik doe regelmatig de achtergrond schoonmaken, het drankje aanvullen en opnieuw een ijsblokje of een ander voorwerp in het drankje gooien.


Gebruik de de burst modus (ook wel continuous modus genoemd) van je camera, deze camera instelling zorgt ervoor dat je camera foto's blijft nemen tot dat je de ontspan knop weer los laat. Deze burst modus wordt op de meeste toestellen aangeduid door een symbooltje met twee of meer op elkaar gestapelde vlakjes, zoals hieronder weergegeven voor een canon camera.


Icoon continuous modus Canon camera
Icoon continuous modus camera

4. Maak de foto's samen met iemand anders

Je kan zelf actiefoto's maken door je camera op een statief te zetten en gebruik te maken van een afstandbediening. Hiermee kan je super mooie foto's maken. Toch vind ik het makkelijker om het maken van actiefoto's samen met iemand anders te doen. Mijn vriend die helpt mij graag met het strooien van poedersuiker of het schenken van een saus. Ik kan mezelf daardoor volledig focussen op het fotograferen en hem aanwijzingen geven. Hierdoor hoef ik niet alles zelf alleen te doen en overal op te letten. Het maakt je leven een stuk makkelijker.


5. Focus op je onderwerp

Wanneer je een actiefoto maakt is het belangrijk om je focus te leggen op het onderwerp dat je fotografeert en niet op de actie. Probeer daarom scherp te stellen op je onderwerp. De foto gaat uiteindelijk om het onderwerp en niet om de actie. Wanneer je wilt dat de actie ook goed zichtbaar is, probeer dan een kleiner diafragma te kiezen, zodat meer van de foto scherp gesteld is.


Oliebollen op een bord met een donkere achtergrond en sterretjes
Oliebollen met sterretjes

Wil je tips over het fotograferen van sterretjes en weten welke camera instellingen ik heb gebruikt voor deze foto? Lees dan mijn blog over het fotograferen van sterretjes.


6. Gebruik een contrasterende achtergrond

Wanneer je een actiefoto maakt is het verstandig om een contrasterende achtergrond te gebruiken ten opzichte van het bewegende onderwerp, waardoor de actie meer opvalt. Het strooien van poedersuiker valt meer op bij een donkere achtergrond.

Lava cake met poedersuiker
Strooien van poedersuiker

Camera instellingen foto poedersuiker: Canon 250D, Canon 50mm 1.8 lens.

ISO 100, 50mm, f 2,0, 1/250 sec.


Als je de actiefoto's hebt gemaakt kun je deze ook nog gebruiken voor een leuke stop-motion video. Dat leg ik in deze blog uit.


7. Goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is belangrijk voor het maken van de perfecte actie foto. Bereid je scene goed voor. Dus zet je achtergronden klaar en zet alvast je props klaar. Zorg er ook voor dat je camera al op je statief klaar staat met de juiste camera instellingen, zodat wanneer je onderwerp klaar is je gelijk kunt fotograferen.


Soms heb je voor het maken van de perfecte actiefoto maar 1 kans, bijvoorbeeld bij het schenken van een middel over het eten. Als eenmaal het eten helemaal onderzit, kun je het niet nog een keer proberen. Zorg er dus voor dat alles goed klaar staat en dat je gelijk kunt beginnen met de juiste props en camera instellingen.


Bronnen


In het boek van Beata Lubas staan erg veel food fotografie tips. Dit boek heeft mij enorm geholpen bij mijn food fotografie reis.


Disclaimer: de links die in dit artikel gebruikt zijn affiliatie links. Het kan mij als blogger een zakcentje op leveren als je via deze links wat besteld. Het kost jou als lezer niks als jij wat via deze link besteld.

Comments


Fleur Vrakking | Fleur foodie

Hi, even voorstellen ik ben Fleur de oprichtster van Fleur foodie. Ik heb mijn twee grootste passies bakken en food fotograferen gecombineerd in Fleur Foodie. 

​

In mijn food fotografie blog deel ik tips zodat ik jou kan helpen om betere food foto's kan maken. 

​

Daarnaast deel ik veel lekkere en makkelijke recepten in mijn blog. 

​

Hier lees je meer over mij. Veel plezier op mijn website!

  • Fleurfoodie
  • Pinterest Fleurfoodie
  • Instagram Fleurfoodie
  • Facebook Fleurfoodie
  • Pinterest fleurfoodie
  • Instagram Fleurfoodie

Blijf op de hoogte

Meld je aan om op de hoogte te blijven van mijn diensten, de nieuwste tips en nieuwe recepten!

Bedankt voor de inzending!

© 2021 by Fleur Foodie. 

bottom of page